0 RON

Ceață, ploaie și albume care să te facă să uiți de ele!

E greu să navighezi prin câtă muzică bună și nouă iese, ce ziceți să vă recomandăm noi trei albume, testate pe urechile noastre?

Str4ta – Str4tasfear

melomelanj.ro - STR4TA - STR4TASFEAR - Vinil
melomelanj.ro – STR4TA – STR4TASFEAR

Gilles Peterson este cu siguranță un nume „de-al casei” pentru oricine a pornit în explorarea muzicilor lumii. Activ încă din 1986, Gilles Peterson este cunoscut ca DJ și mare descoperitor a scenei de acid jazz, electronică și brazil. Printre multele sale realizări amintim casele de discuri Brownswood Recordings (fondată în 2006), Acid Jazz și Talkin’ Loud, proiecte radio pirat și legale – cel mai recent vă poate fi cunoscut inclusiv din jocul GTA V, unde radio-ul său are o stație proprie (Worldwide FM).

Influent în acid house, dar și co-părinte al acid jazz, Gilles Peterson ne surprinde alături de Jean-Paul „Bluey” Maunick cu un album de funk infuzat cu disco, dar aducând foarte mult a Marea Britanie în anii ’70. Cele 15 piese ale albumului Str4tasfear sunt rezultatul unei colaborări „fluide” de aproape 10 ani dintre artiști.

Albumul debutează cu un intro optzecist de sintetizator, pregătindu-ne urechile pentru ce urmează. O incursiune în tinerețile celor doi, cu influențe puternice a scenei brit-funk din anii ’70-’80. O incursiune de neratat a epocii, albumul poate fi deschizător de drumuri către noi explorări sonore datorită prospețimii sale, în ciuda aspectului nostalgic voit. Pentru fani ai funkului optzecist, Thundercat, Mndsgn și valul modern de jazz!

Sababa – Sababa 5

melomelanj.ro - Sababa 5 - Sababa 5 - Vinil
melomelanj.ro – Sababa 5 – Sababa 5

Casa de discuri Batov este una din „prietenele” noastre distante, care ne iese în  cale în diverse apariții cum ar fi Șatellites, Shay Hazan sau mai recent Sababa 5. Grupul de instrumentiști din spatele multor artiști din Tel Aviv, cum ar fi Kutiman, și-a construit propriul studio la granița dintre Tel-Aviv și Jaffa pentru a putea găzdui înregistrări cu orchestre complete.

Primul lor material, Sababa 5, este un rezultat al influențelor aduse la „masă” de către membrii trupei. Albumul debutează cu Banga, un instrumental psihedelic care ne zboară cu gândul la plaje infinite și bazaruri pline cu condimente ale Orientului Mijlociu, într-un vis psihedelic dominat de sintetizator. Măiestria trupei constă în a comprima în aceste 8 piese de pe album spectrul larg și ambițios pe care se îmbarcă.

De la psihedelicul Orientului Mijlociu (cunoscut celor care ne trec pragul des din seriile Habibi Funk), la funk, trecând prin groove, reggae, funk anatolian și disco, Sababa 5 este răspunsul Orientului Mijlociu la Menahan Street Band a celor de la Daptone Records, cu o ghidușie tipică pe care o întâlnim în muzica modernă din regiune.

UkanDanz – Yeketelale

melomelanj.ro - Ukandanz - Yeketelale - Vinil
melomelanj.ro – Ukandanz – Yeketelale

Descoperiți de muzicologul francez Francis Falcetto, celebru pentru că a adus în Europa muzica Etiopiei prin seria Ethiopiques, UkanDanz combină rockul psihedelic continental cu instrumentale tradiționale etiopiene și un solist energic care te îmbuibă de la prima audiție.

Yeketelale (în traducere „se continuă în aramică”) este al doilea album al trupei etio-franceze, lansat în 2019 la Buda Musique. Albumul începe energic, cu o piesă numai bună de dat din cap și umeri, continuă cu o baladă optzecistă, Enken Yelelebesh, ca mai apoi să ajungem la delirul muzical lung de aproape 10 minute, în care saxofonistului Lionel Martin îi este dat frâu liber. Cei aventuroși, dar cu rădăcini în rock/metale sunt invitați să exploreze o latură poate mai puțin cunoscută, timp în care aventurierii muzicii lumii își vor găsi în această trupă o nouă feblețe.

Dacă v-am trezit curiozitatea sau dacă aveți obiecții la cele scrise, haideți pe la noi sau scrieți-ne! Vă așteptăm cu urechile deschise!