0 RON

Cum a fost vara noastră magică cu muzică-n tolbă

Salut, prieteni vechi și noi! Ne-am tras sufletul și am realizat că nu ne-am mai pus pe scris din primăvară. 🙈 N-am stat departe de blog degeaba, am avut o vară magică, plină de evenimente și oameni noi în preajma noastră. Tu, cititorule sigur ești printre ei și îți mulțumim că ești aici! 🍷

Bineînțeles că vara ne-a fost plină de muzică, sperăm că și a voastră la fel!

Domnul Ben și piesele lui

Ne-am început sezonul estival cu TIFF, în cadrul căruia ne-ați putut vedea și în public, dar și la pupitru. Albumul pe care l-am ascultat și dus acasă din perioada aia a fost Tudo Ben, o compilație-omagiu adusă artistului brazilian care a fost numit de către revista Billboard unul din tații fenomenului ”Samba Rock”, Jorge Ben. Născut în 1939, compozitorul și cântărețul brazilian este cunoscut pentru versurile sale pline de umor dar și pentru stilul lui exotic de a fuziona samba funk cu rock și bossa nova.

melomelanj.ro - Various - Tudo Ben (Jorge Ben Covered) - Vinil
melomelanj.ro – Various – Tudo Ben (Jorge Ben Covered) – Vinil

A intrat în contact cu muzica la vârsta de 13 ani, când a primit prima lui tamburină. După ani petrecuți în corul bisericii, Jorge îl cunoaște pe Tim Maia și încep să cânte în cluburi împreună. O seară de club este cea care-l propulsează în carieră când un producător executiv de la Phillips îl aude cântând ”Mas Que Nada” și îl semnează din seara aceea. Aproape 50 de ani mai târziu, la Cluj-Napoca ajunge discul omagiu care conține piesele lui cântate de o paletă largă de artiști brazilieni și ne fermecă pentru totdeauna! Dacă ne-ați vizitat în perioada aceea, sigur ați auzit cel puțin o piesă de pe album sau pe noi vorbind despre el.

Comuna florilor singuratice

Ne-am tras puțin sufletul după TIFF și ne-am pregătit temeinic pentru primul mare târg al anului pentru noi, cel de la competiția Jazz in The Park, unde ne-am revăzut cu un vechi prieten al magazinului, Shay Hazan, cu care colegul Sugár a și făcut un interviu-fulger pentru site-ul festivalului. Pregătindu-ne pentru târg, ne-a sosit și intrat în inimile noastre noul album al compozitorului Benedic Lamin, cunoscut sub numele Nostalgia 77. Noul său album ”The Loneliest Flower in the Village” este primul album Nostalgia 77 după o pauză creativă de 9 ani. Cei care încă au prins era dinozaurilor pe pământ (cunoscut și ca începutul anilor 2000) sigur își amintesc colaborăriile senzaționale ale compozitorului cu Alice Russel, cum ar fi varianta superbă a Seven Nation Army al celor de la The White Stripes, al căror album „Elephant” – apropo – împlinește 20 de ani anul ăsta.

melomelanj.ro - Nostalgia 77 - The Loneliest Flower In The Village - Vinil
melomelanj.ro – Nostalgia 77 – The Loneliest Flower In The Village – Vinil

The Loneliest Flower in the Village este o celebrare a revenirii la ”normal” a unei trupe bine închegate prin jazz. Compozițiile sunt omagii aduse culturii jazz din Africa de Sud cu baze puternice în scena contemporană de jazz britanic. O plăcere de ascultat pentru cei versați în jazz „de oameni mari” și exploratori la început de drum deopotrivă. Albumul a fost de două ori epuizat la noi, dar nu vă faceți griji, ne-am făcut rezerve!

Ca la castel, nicăieri!

Ne-am mutat pentru buna parte unei săptămâni în Bonțida la Castel și am luat cu noi toată muzica pe care o știm. Ca să nu vă facem inimă rea, o să vă vorbim de ce-a mai rămas pe raft din ea, dar mijlocul verii pentru noi a însemnat o cavalcadă de titluri mai vechi reapărute pe vinil sau unele chiar pentru prima dată pe acest format. Avem o mare parte a inimii muzicale imprimate cu dub, așadar când am văzut că trupa germană de producători Rhythm & Sound își reeditează discografia pe vinil am sărit în sus de bucurie ca un copil când vede conturul cutiei de Lego! Am ratat primul tiraj și ne-am terorizat toți prietenii în vacanțe prin Europa să ne cumpere măcar nouă câte o copie (egoiști, știm, dar colecționari la bază, apoi vânzători, știți doar! 😎). N-am avut succes, așa că am stat cuminți și am reușit până la urmă să aducem albumul lor w/the artists, o serie de colaborări cu MC și cântăreți din jurul fenomenului dub fuzionat cu techno. Albumul este deschis de piesa King in My Empire, o baladă dub-techno cu bași calzi care merită investiția într-un subwoofer pentru sistemul audio de acasă.

melomelanj.ro - Rhythm & Sound - w/ The Artists - Vinil
melomelanj.ro – Rhythm & Sound – w/ The Artists – Vinil

Moritz von Oswald și Mark Ernestus, cunoscuți mai bine ca Basic Channel, sunt cei responsabili pentru invenția și promovarea acestui stil. Duoul profilic a pus la începutul anilor ’90 bazele fuziunii total nenaturale pentru acea vreme a celor două stiluri. Cei doi auzeau fuziunea dintre rigiditatea compozițiilor techno cu experimentele de laborator muzical ale dub-ului promovat de King Tubby și Lee „Scratch” Perry. Pe Moritz Von Oswald îl mai puteți descoperi și în albumul lui de jazz techno lansat împreună cu trompetistul Nils Peter Molvær intitulat 1/1.  Ne-am făcut mulți prieteni noi din nou la castel, ceea ce ne-a bucurat cel mai mult în experiența de acolo, iar albumele pe care le-a luat aproape toată lumea acasă de acolo au fost Așk al Altin Gün și Dead Club City al celor de la Nothing But Thieves. Mulțumim că am plecat acasă de la festival mai compacți, a fost primul nostru târg în care am golit o cutie întreagă! ♥️

Compilațiile, viața noastră!

Ne-am încheiat vara cum se cade la târgul ediției de toamnă a Jazz in The Park, unde ne-am reintâlnit cu colegii de breaslă din toată regiunea. Ca și de la celelalte târguri și de aici ne-am cules multe discuri noi în colecție de la ei, dar și de la noi. Recoltă bogată muzicală la final de vară, vă amintim doar câteva din titlurile noi pe care am reușit să le aducem în magazin spre deliciul nostru și bineînțeles al vostru.

melomelanj.ro - Various - Mr Bongo Record Club Volume Six - Vinil
melomelanj.ro – Various – Mr Bongo Record Club Volume Six – Vinil

Mr. Bongo a lansat la apă a 6-a ediție a compilației Mr. Bongo Record Club. O piesă de rezistență a noastră, datorită discurilor din această serie am ajuns să aprofundăm genuri muzicale foarte îndepărtate care ne-au cucerit.

Coco Maria, o selectoare pe care vă invităm s-o explorați a lansat anul acesta la casa de discuri Bongo Joe compilația Ahora! The Latin Sound of Now, o colecție de muzică latină contemporană. Topul pentru vara asta a arătat așa, bazat pe discurile cumpărate de voi:

melomelanj.ro - Various - Club Coco: ¡AHORA! The Latin Sound Of Now - Vinil
melomelanj.ro – Various – Club Coco: ¡AHORA! The Latin Sound Of Now – Vinil

Ne revedem launmomentdat!

Încununăm vara cu un ultim târg la Timișoara. În perioada 6-8 octombrie ne veți găsi cu tot arsenalul la târgul de viniluri din cadrul launmomentdat în curte. Veniți pe acolo, ziceți un servus și uitați-vă prin tolbele noastre!

Ai voștri, MeloMenuții!