0 RON

Întoarcerea păsărilor cosmice cu ecou – 3 recomandări de muzică bună

Avem pentru voi mai jos trei recomandări de obsesii muzicale recente – savurați la cafea, apoi veniți la încă una pe la noi și plecați cu ele acasă! 😁

melomelanj.ro - Various - Space Echo - The Mystery Behind The Cosmic Sound Of Cabo Verde Finally Revealed - Vinil
melomelanj.ro – Various – Space Echo – The Mystery Behind The Cosmic Sound Of Cabo Verde Finally Revealed – Vinil

Cosmicii din Capul Verde

N-o să vă mint, în mașină tot Spotify ascult. Cu un algoritm „dresat” suficient, e o unealtă bună de a descoperi muzică. Așa se face că într-o după-masă de vară, în confortul aerului condiționat în drum spre un târg mi-a fost dat să ascult o piesă care avea să îmi devină obsesie pentru următoarele săptăluni! Fac cum făcea Gandalf și îmi pot scoate obsesiile din cap doar dacă le dețin și pe disc 🪄.

Așa se face că am pornit într-o gaură de iepure căutând discul „Space Echo – The Mystery Behind The Cosmic Sound of Cabo Verde Finally Revealed”. O compilație născută dintr-o poveste pe care am auzit-o prima dată de la niște prieteni stând și ascultând, bineînțeles, muzică.

Se făcea că în 1968 un vas pornit spre o expoziție de muzică din Rio De Janeiro n-a mai ajuns niciodată din Baltimore, ci a dispărut complet, urmând să reapară naufragiat după câteva luni de derivă pe malurile insulei Sf. Nicolae din Capul Verde. Conducătorul anticolonist al insulei a decis să confiște marfa constând din sintetizatoare și clape de ultimă generație și să o distribuie prin școli (singurele clădiri de pe insulă care aveau acces la electricitate pe vremea aceea), punând umărul la nașterea a ceea ce în termeni generici e denumit „world music”, dar este mult mai mult. Un procent covârșitor de „world music” vine de fapt din insulele Capului Verde – Cesaria Evora, de exemplu, s-a născut acolo. Compilația de față însă, merge mult mai adânc și explorează fenomenul muzical capeverdean de la geneză, ilustrat și explicat în detaliu de către livretul care vine cu discul. Un deliciu urechilor, ca să cităm un primar faimos!

melomelanj.ro - Fat Freddy's Drop - Blackbird Returns - Vinil
melomelanj.ro – Fat Freddy’s Drop – Blackbird Returns – Vinil

Întoarcerea păsării negre

Fat Freddy’s Drop este o trupă de magicieni muzicali din Noua Zeelandă, pentru cine nu a făcut încă cunoștință cu ei și cu vocile lor suave susținute de bași calzi și plin, acum e momentul! Deși momentan nu e în stoc și nu e frumos să vă facem în ciudă, trebuie să vă zicem că poate cel mai bun album al lor, Blackbird tocmai a primit un tratament estetic-acustic și a fost reeditat în 29 septembrie cu titlul „Blackbird Returns” pentru aniversarea sa de 10 ani.

Conține 13 remixuri ale pieselor de pe albumul original de la artiști precum Dub Pistols, Freestylers sau Nightmares On Wax, printre altele. Una din preferatele noastre este varianta lui Feiertag al clasicului Mother Mother, suntem curioși care vă prinde pe voi! Prindeți pasărea-n zbor că zboară rapid de pe rafturi!

melomelanj.ro - MF Doom - Born Like This - Vinil
melomelanj.ro – MF Doom – Born Like This – Vinil

Doom în toate formele

Odată ce dăm iama în borcanul cu hip-hop și consumăm caimacul format din clasici, ajungem inevitabil la MF DOOM. Misteriosul producător anglo-american a dat lumii stilul său unic de producție de beaturi. Odată ce-l descoperi e imposibil să nu vânezi tot ce a produs. Beaturile sale sunt nocive deoarece setează în urechi un etalon la care vei tânji de fiecare dată când asculți hip-hop alternativ sau underground.

De când am deschis magazinul și am început să vă „terorizăm” cardurile am încercat să aducem tot ce găsim din discografia sa. La momentul compunerii ne bucurăm să vă putem oferi 3 din alter-egourile sale, Viktor Vaughn, King Gheedorah și KMD precum și ultimul său album sub numele Doom, intitulat „Born like this”. Primiți-l, mascat sau nu, noi ne bucurăm nemărginit să vi-l putem da!

Cam astea sunt poveștile care ne-au inspirat în ultimele săptămâni și pe care am vrut musai să vi le împărtășim. Ne găsiți la povești și șuete în varianta extinsă, de marți până sâmbătă, pe Universității 6!