Putem sau nu să dezbatem cele petrecute, dar perioada 2020-2022 a fost atipică în istoria umanității. O distorsiune (sic!) de asemenea anvergură are repercursiuni în toate aspectele vieții. De exemplu, acest site și magazinul MeloMelanj nu ar fi existat fără perioada pandemiei, care ne-a permis tuturor să luăm o pauză de la rutinele zilnice de până atunci.
Muzical, perioada pandemică a născut niște albume, care, credem noi, vor rămâne amintiri în anii ce urmează.
Bardul contemporan și jurnalul muzical

Fred Again… este noua senzație a scenei britanice care transformă într-un mod digital-cronicăresc fragmente auzite în viața de zi cu zi (majoritatea în perioada pandemiei) în hit-uri de zguduit ringurile de dans. Apărut în conștiința colectivă aproape peste noapte, producătorul e demult prezent în culisele muzicale. În 2019 un sfert din hit-urile din clasamentele britanice îi purtau amprenta.
A produs muzică pentru artiști precum Charli XCX, George Ezra sau Ed Sheeran înainte de a face pasul spre pupitre cu debutul meteoric, Actual Life. Piesa Billie (Loving Arms) de pe albumul Actual Life 2, „croșetată” între perioadele de izolare, reflectă dorința colectivă de a socializa și a avea contact fizic cu alți oameni din nou, în timp ce Danielle (smile on my face) de pe Actual Life 3, o coproducție cu producătorul Four Tet, va fi cu siguranță un hit care descrie starea de euforie absolută trăită după încheierea perioadei pandemice.
Singurul nostru regret este că nu vă mai putem oferi în magazin prima parte a trilogiei, ieșită demult din „tipar”.
Mezelurile și sănătatea mintală

Coldcut (”mezeluri”) sunt Matt Black și Jonathan Moore, un programator și un profesor de artă care închirează o sală de studio situată deasupra unei băcănii în Londra – de unde și numele proiectului. Responsabili pentru cam tot ce este muzică electronică și cultură de club în era noastră, de la tranziția transatlantică a hip-hopului către Marea Britanie, la invenția de facto a VJ-ingului și, nu în ultimul rând, creatori ai casei de discuri Ninja Tune (Dj Vadim, Roots Manuva, Cinematic Orchestra, Jordan Rakei, Leon Vynehall și mulți, mulți alții), cei doi sunt adevărate legende ale muzicii contemporane.
Alături de Mixmaster Morris, un maestru al ambientului și vulpe bătrână a scenei de chill-out insular, tipică Ibizei, Coldcut lansează în 2021 albumul (at) 0, o referință, zice Matt Black, la starea subliminală de balans între sănătate mintală și delir complet. Albumul își propune să vină în ajutorul ascultătorului pe timp de pandemie (și suntem siguri că nu doar al lui) cu o colecție de 22 de piese ambientale, ieșite de sub baghetele unor artiști precum Ryuichi Sakamoto, Sigur Rós, Julianna Barwick sau Suzanne Ciani, menite să ofere o tranziție mentală către bine, din întuneric spre lumină.
Recomandarea noastră este să ascultați albumul într-o sesiune de audiție focusată doar pe el, în timpul meditației, de exemplu și să nu ratați nici măcar un semiton din el. Jumătate din încasările realizate de pe urma vânzărilor sunt donate de către Coldcut în mod egal către trei organizații caritabile.
Am făcut albumul ăsta ca să nu-l faci tu

Bo Burnham este un artist de stand-up comedy american, originar din Massachusetts, care și-a întrerupt cariera din cauza deteriorării stării sale mentale în 2016.
Spre finalul anului 2019, comediantul începea să se simtă din nou în stare să pășească pe scenă când, ce să vezi, a venit pandemia peste el, inchizându-l în casă. Albumul Inside este o colecție de cântece care acompaniază jurnalul video al artistului, cu bune și rele, satiră și urlete de disperare, acceptare și complacere, euforie și decădere.
Filmul, disponibil pe Netflix, ne arată parcursul mental sincer al (probabil) multora dintre noi, în acești ani complicați. Un memento pe vinil al acestor vremuri trebuie să includă și acest album.
Dacă știți și voi alte albume create pe perioada pandemiei, spuneți-ne, să știm cu ce să vă completăm colecția!