0 RON

Topuri, chestii, socoteli de final de an

Ne apropiem vertiginos de marea pauză de iarnă, când reușim într-un final să ascultăm în tihnă fiecare disc luat acasă și/sau primit în dar de-a lungul anului.

Între 24 decembrie și 10 ianuarie magazinul fizic va fi închis, dar bineînțeles venim pentru a expedia comenzi lansate de voi pe site! 🙂

N-ar fi final de an fără un top, nu-i așa? Deși mai aveți timp să răsturnați situațiile, iată mai jos în ordinea numerelor de pe tricou, top 10 al discurilor cumpărate de voi anul acesta:

10.  V/A Pop Psychedelique 

melomelanj.ro - Various Artists - Pop Psychedelique (1964-2019) - Vinil
melomelanj.ro – Various Artists – Pop Psychedelique (1964-2019) – Vinil

Un disc ca o filă de istorie a muzicii contemporane franceze. Debutează cu piesa Contact cântată de Brigitte Bardot, care așterne spiritul întregii compilații gândită ca un fir narativ al spiritului francez, purtându-ne prin aproape 60 de ani de muzică mereu energică și plină de viață. Albumul accelerează la mijloc cu piesele Rollergirl, Migas și Dreams, ca mai apoi să culmineze cu nemuritorul E.V.A. a lui Jean-Jacques Perrey urmat de Stereolab, Air și închis de un remix de Fatboy Slim al piesei Psyché Rock.

 

9. Hubert Daviz – Proceduri de Rutină

melomelanj.ro - Hubert Daviz - Proceduri De Rutina - Vinil
melomelanj.ro – Hubert Daviz – Proceduri De Rutina – Vinil

Câștigătorul detașat al anului trecut nu se lasă și ajunge înapoi în top 10 și anul acesta. Hubert Daviz este un producător stabilit în Köln originar din Timișoara.  „Proceduri de rutină” a fost puternic inspirat de scena românească de jazz.

Discul a pornit ca un album „just-for-fun-beattape”, după ce Hubert a devenit captivat de jazzul vintage din țara sa natală la sfârșitul anului 2009. Numiți-o magie, dar sursele de sample și sunetul caracteristic lui Hubert s-au potrivit atât de bine încât noua muzică își cerea cu ardoare un album.

8. Kendrick Lamar – Mr. Morale & The Big Steppers

melomelanj.ro - Kendrick Lamar - Mr. Morale & The Big Steppers - Vinil
melomelanj.ro – Kendrick Lamar – Mr. Morale & The Big Steppers – Vinil

Când a apărut varianta digitală a albumului, ne-am pus rapid pe căutat la distribuitori să nu îl ratăm. A fost un pic de confuzie, dar am reușit să-l avem în raft în

ziua lansării fizice, cu asta ne și mândrim. Mulțumim pentru mesajele trimise să nu cumva să-l ratăm și că ați avut răbdare 5-10 minute în fața magazinului fiindcă fix în ziua aia am uitat să ne legăm șireturile la timp ca să fugim spre magazin! Pentru cine încă nu știe, pe cel de-al cincilea album al său, Kendrick se retrage din lumina reflectoarelor și se întoarce spre el însuși, evidențiindu-și nesiguranța și convingerile. Este ambițios, impresionant și un pic greoi.

 

7. Balkan Taksim – Disko Telegraf

melomelanj.ro - Balkan Taksim - Disko Telegraf - Vinil
melomelanj.ro – Balkan Taksim – Disko Telegraf – Vinil

Poate cel mai bun produs de export din ultimii ani al țării, prietenii noștri de la Balkan Taksim se țin la fel ca Hubert pentru al doilea an în topul nostru.

Adevărul e că recomandăm oricând cu mare plăcere albumul artistului multi-instrumentist bucureștean Sașa-Liviu Stoianovici care, împreună cu partenerul său, producătorul de muzică electronică Alin Zăbrăuțeanu, se află în căutarea de a informa, educa și distra publicul din întreaga lume cu privire la psihologia, rădăcinile și ritmurile balcanice.

 

 

6. Aphex Twin – Selected Ambient Works 85-92

melomelanj.ro - Aphex Twin - Selected Ambient Works 85-92 - Vinil
melomelanj.ro – Aphex Twin – Selected Ambient Works 85-92 – Vinil

Sunt câteva albume în viață care trebuie să facă parte din colecția fiecăruia – albumul lui Richard D. James este unul dintre ele. Selected Ambient Works 85-92 este

albumul de studio de debut al lui Aphex Twin, pseudonimul muzicianului britanic de muzică electronică Richard D. James. A fost lansat la 9 noiembrie 1992 prin Apollo Records, o filială a casei de discuri belgiene R&S Records. Până reușim să-l readucem în stoc, vă recomandăm și următorul lui album, numit simplu The Richard D. James Album.

5. Hai Noroc!

melomelanj.ro - Hai Noroc! - Hai Noroc! - Vinil
melomelanj.ro – Hai Noroc! – Hai Noroc! – Vinil

„Hai Noroc!” este prima colecție de artefacte beat, garage și pop din România comunistă. 16 piese greu de găsit și inedite oferă o imagine a unei tinereți dezlănțuite într-un stat comunist opresiv! Câștigătorul topului nostru de anul trecut revine și anul acesta în lumina reflectoarelor și de ce n-ar face-o. La ora acestui articol sperăm să avem noroc să-l mai găsim la distribuitori. Ridicați mâinile dacă încă nu-l aveți și-l vreți!

4. Danger Mouse & Black Thought – Cheat Codes

Danger Mouse, producătorul „nevăzut” din spatele unor albume ca Demon Days ai Gorillaz sau Turn Blue al Black Keys își unește forțele cu MC-ul celor de la

melomelanj.ro - Danger Mouse - Cheat Codes - Vinil
melomelanj.ro – Danger Mouse – Cheat Codes – Vinil

The Roots – Black Thought pentru a ne livra poate cel mai subestimat proiect de hip-hop de școală veche al anului. În umila mea opinie, albumul n-a fost suficient de mult ascultat căci a avut „neșansa” să fi apărut în aceeași perioadă cu albumul din acest an a lui Kendrick Lamar. Mulțumim, Andrei, că ne-ai deschis urechile spre acest album, pe care era să ni-l rateze ochiul mereu vigilent!.

3. V/A – Future Sounds of Jazz Vol. 15

melomelanj.ro - Various - Future Sounds Of Jazz 15 - Vinil
melomelanj.ro – Various – Future Sounds Of Jazz 15 – Vinil

Cool- calm – liniștit: capitolul 15 al acestei serii superlative, compilată de Michael Reinboth, șeful de la Compost Records, conține 21 de piese, din care 8 piese exclusive, inedite. Mai multe reviste au votat Future Sounds Of Jazz ca fiind una dintre cele mai bune serii de compilații din toate timpurile.

Odată cu această serie, care a început în 1995, termenul Future Jazz a devenit un reper al genului.

Albumul acesta a fost pariul nostru cu voi anul acesta, mulțumim că ați fost deschiși spre el, suntem siguri că nu ați regretat alegerea!

2. MF Doom – Operation Doomsday

melomelanj.ro - MF Doom - Operation: Doomsday - Vinil
melomelanj.ro – MF Doom – Operation: Doomsday – Vinil

Pe la mijlocul acestui an, al doilea pentru noi, am început să realizăm și să ne simțim foarte bine cu faptul că ne înconjoară o comunitate de ascultători de hip-hop alternativ și în momentele noastre mai grele, ăsta a fost una din marile cârlige care ne-au dat putere să continuăm și vă mulțumim! Albumul lui Daniel Dumille aka MF DOOM marchează revenirea sa pe scena hip-hop după destrămarea grupului său KMD. Albumul a fost lansat prin Fondle ‘Em Records la 19 octombrie 1999 și reeditat de Sub Verse Records în 2001 cu o listă de piese ușor modificată. Promitem să mai aducem pentru cei care încă nu au prins o copie sau mai multe (salutări, vă știți voi!)

1. Buena Vista Social Club – Live @ Carnagie Hall

Pentru fiecare disc al acestui clasic vândut sperăm să vă revedem pentru a explora alte colțuri muzicale ale lumii. Despre acest album fenomen s-au scris suficiente elogii încât să nu mai scriem și noi una. Transcede generații și aduce laolaltă ascultători de muzici foarte diferite.

melomelanj.ro - Buena Vista Social Club - Buena Vista Social Club At Carnegie Hall - Vinil
melomelanj.ro – Buena Vista Social Club – Buena Vista Social Club At Carnegie Hall – Vinil

Vă mulțumim pentru un an plin, nu uitați ne găsiți fizic până pe 23 decembrie în magazin! Magazinul nostru online rămâne deschis non-stop pentru voi, vom merge să vă împachetăm și trimitem sau livrăm în oraș discurile printre sarmale și beigli și ne vedem cu burți pline și fețe odihnite din data de 10 ianuarie pentru un 2023 și mai incitant!