0 RON

Trei recomandări de trecut iarna sau ce-o fi afară în perioada asta!

Anul nostru muzical a început în fortă ca un viscol eclectic, am selectat din acest vârtej trei albume pe care le ascultăm la infinit de câteva zile.

melomelanj.ro - Sababa 5 - Aspan - Vinil
melomelanj.ro – Sababa 5 – Aspan – Vinil

1. Sababa 5 – Aspan

Suntem mari fani declarați ai aproape tuturor albumelor produse de casa de discuri Batov, însă proaspătul apărut album al celor de la Sababa 5 ne-a surprins și pe noi. Călărind valul debutului, cei 3 muzicieni reușesc să învăluie într-un „aer vestic” influențele persane cu care au presărat albumul. Nu vă lăsați păcăliți de titlurile pieselor, unii cu urechi mai vestite ca noi zic despre ei că sunt noile stele ale curentului de mod în jazz. Noi am auzit în piese precum Tri Li Li mici aere de dub dar nicidecum triluri de copii. Albumul funcționează ca un întreg și este unul din puținele albume fără piese rele apărute în ultima perioadă. Un început fantastic pentru șirul de discuri cumpărate în 2024.

melomelanj.ro - Various - Red Hot + Ra: Solar (Sun Ra In Brasil) - Vinil
melomelanj.ro – Various – Red Hot + Ra: Solar (Sun Ra In Brasil) – Vinil

2. Solar: Sun Ra in Brazil

Să rămânem tot la jazz. Ne place să zicem că unele albume jazz sunt pentru „oameni mari”. Această joacă de cuvinte denotă de fapt deschiderea către experiment în muzica ascultată. Odată ce pornește orice ”explorator” pe drumul său de jazz, va da inevitabil de Sun Ra care este o insulă impasabilă în traiectoria către înțelegerea jazzului modern. Proiectul Solar: Sun Ra in Brazil produs de către organizația Red Hot (un ONG care colaborează cu artiști pentru scopuri nobile) combină talentele actuale ale Braziliei precume Mèta Mèta, Edgar, Xênia França, Tiganá Santana și vocalistul Jazzmeia Horn, într-o celebrare a artei lui Sun ra. Rezultatul – un album tropical numai bun de ascultat în seri sau zile mohorâte. Ciuliți bine urechile, sigur veți auzi piese prin seturile anului 2024 de pe acest album!

melomelanj.ro - Mo' Horizons - Mango - Vinil
melomelanj.ro – Mo’ Horizons – Mango – Vinil

3. Mo’ Horizons – Mango

Duoul german (da, sunt nemți, incredibil!) revine cu un album exploziv, plin de energii pozitive, menite să te facă să te miști. Veteranii din Hanovra prezenți pe scena muzicală de mai bine de 25 de ani livrează un album excelent de la primul acord la ultimul cerc scris de ac pe disc. De la apariția primului single care conține voci ale starului ghanez Gyedu-Bley Ambolley – Mango Woman – am așteptat cu mâna pe butonul de cumpărare apariția acestui disc la distribuitori și nu ne-a dezamăgit. Dacă doriți o catapultă în vara ce urmează, începeți cu acest disc!

 

Anul 2024 se anunță vibrant în materie de reeditări și apariții noi pe radarul nostru muzical. Rămâneți pe aproape, scoatem iepuri muzicali din tolbă aproape săptămânal!