0 RON

Un ”City Break”  în Detroit

Plimbându-ne prin rafturile magazinului ne-am dat seama că unul din orașele suprareprezentate muzical este Detroit, așa că am intrat puțin în vortexul internetului, încercând să aflăm de ce. Orașul în sine de aproape 700.000 de locuitori cu zona ei metropolitană, care îl extinde la aproape 4.5 milioane de locuitori este cel mai mare centru la granița dintre Canada și Statele Unite, dar nu asta îl face unic, ci istoria sa diversă, cât și faptul că este sediul celor 3 mari producători auto americani.

E important de menționat că succesul economic, iar apoi declinul sunt factori importanți în dezvoltarea culturală a orașului. Potența cu care se dezvolta această metropolă americană în secolul 20 naște până în ziua de azi artă și artiști de prestigiu. Să-i luăm la puricat într-o ordine cât se poate de cronologică (a se citi – cum le-am găsit în raft 🙂 ).

Jazz

În era jazz-ului, între anii 1920-1930, Detroitul a devenit un important centru cultural în domeniu, ca rezultat firesc al populației afro-americane majore care a migrat către oraș în decadele precedente pentru a munci la numeroasele fabrici din zonă. Comparabil cu boom-ul de „vinituri” de după anul 2004 în Cluj-Napoca datorită sectorului IT. Printre numele proeminente care își au baștina în oraș se numără Donald Byrd, Kenny Garreth și Alice Coltrane, soția lui John Coltrane și străbunica lui Flying Lotus.

melomelanj.ro - John Sinclair (2) - Detroit Artists Workshop (Community, Jazz And Art 1965-1981) In The Motor City - Vinil
John Sinclair – Detroit Artists Workshop (Community, Jazz And Art 1965-1981) In The Motor City

Albumul Detroit Artist Workshop, compilat de casa de discuri Strut, în colaborare cu Art Yard este o retrospectivă a Detroit Artists Workshop pe două plăci de vinil, cu legende ale jazzului precum Donald Byrd, Bennie Maupin, Yusef Lateef și mulți alții. O plăcere de ascultat, garantăm!

R&B și Soul

Nu putem vorbi despre Detroit fără a aminti de fenomenul Motown. Casa de discuri fondată în anii 1950 inițial sub numele Tamla de către un muncitor în industria auto și compozitor numit Berry Gordy explodează în decada ’60-’70, reprezentând aproape toți artiștii notabili din gen. Printre mulți alții menționăm Marvin Gaye și diva Diana Ross.

melomelanj.ro - Diana Ross - Diana Ross - Vinil
melomelanj.ro – Diana Ross – Diana Ross – Vinil

Rock

Puterea colectivă creativă a orașului și-a lăsat bineînțeles amprenta și pe acest stil muzical. În 1955, Bill Haley, fiu al orașului, lansează piesa Rock Around the Clock care avea să rupă topurile Pop datorită prezenței pe coloana sonoră a filmului „Blackboard Jungle”. Compoziția a ajuns să cucerească locul 1 al listelor timp de 2 luni și a lansat la apă un gen nou muzical. Hank Ballard & The Midnighters lansează în 1959 piesa „The Twist”, popularizată ulterior de artistul Philadelphian Chubby Checker.

Anii ’70 ni-i aduc pe scenă pe Iggy Pop, Alice Cooper, Ted Nugent și Eagles, printre mulți alții. Orașul primește tributuri muzicale de la mai multe trupe în vogă, cel mai notabil fiind piesa Detroit Rock City a celor de la KISS.

Anii ’80 și ’90 continuă să susțină acest izvor inepuizabil muzical și dau lumii, printre alții, pe frații White, care formează trupa The White Stripes. Multă baftă în a vă scoate din cap ritmul de la Seven Nation Army, noi îl fredonăm de când am început să scriem acest articol!

melomelanj.ro - The White Stripes - My Sister Thanks You And I Thank You The White Stripes Greatest Hits - Vinil
The White Stripes – My Sister Thanks You And I Thank You The White Stripes Greatest Hits

Hip Hop

Depinzând în parte de momentul în care pătrunzi în lumea hip-hopului, pui semn de egalitate între Detroit și Eminem sau J Dilla. Scena de hip hop din Detroit s-a dezvoltat în jurul magazinelor de discuri și cultură urbană. Un fapt interesant este că deși hip hopul la vremea respectivă (anii ’80) era predominat de afro-americani, hip hopul de Detroit se dezvoltă în jurul comunității caucaziene și ne oferă nume precum cei enumerați mai sus dar și cei doi poli opuși muzicali – Kid Rock și Insane Clown Posse. Ambii coloși ai genului originari din Detroit, Eminem și J Dilla, au lăsat o amprentă imensă în dezvoltarea culturii hip hop mondiale.

melomelanj.ro - J Dilla - Ruff Draft: The Dilla Mix - Vinil
melomelanj.ro – J Dilla – Ruff Draft: The Dilla Mix – Vinil

Techno

Am lăsat acest paragraf la urmă, dar acest gen muzical este ceea ce a cimentat Detroitul pentru secolul 21. Muzica techno se naște în Detroit și dacă citim istoria orașului este firesc să fi fost așa. Juan Atkins, Derrick May, Jeff Mills, Moodyman, Carl Craig sau Jeff Mills sunt toți artiști originari din Detroit.
Juan Atkins, Derrick May, Kevin Saunders și Eddie Fowles au fost colegi de școală la liceul Belleville și simțeau nevoia de a dezvolta un nou stil de muzică de dans pentru ei și prietenii lor. Ajutați de către radiourile locale, cei patru pun bazele acestui gen muzical care urma să domine anii ’90 și 2000 și continuă să își găsească adepți pe întreg mapamondul.

melomelanj.ro - Jeff Mills - Mind Power Mind Control - Vinil
melomelanj.ro – Jeff Mills – Mind Power Mind Control – Vinil

O scrisoare de dragoste Detroitului

Deși originar din Washington, D.C. Theo Parrish lansează anul trecut la casa de discuri K7! compilația Dj-Kicks Detroit Forward. O scrisoare de dragoste muzicală, omagiu adus orașului motoarelor, albumul este prima compilație Dj Kicks formată din piese apărute exclusiv pentru disc, compilat de unul din cei mai interesanți artiști contemporani, Theo Parrish. Un omagiu adus stilurilor izvorâte din tumultul cultural care caracterizează Detroitul! Închidem călătoria noastră lăsându-vă cu acest album. Linkuri către bilete de avion nu vă punem, să nu vă supărați!

melomelanj.ro - Theo Parrish - DJ-Kicks Detroit Forward - Vinil
melomelanj.ro – Theo Parrish – DJ-Kicks Detroit Forward – Vinil