0 RON

Vin turcii!

Vrem să vă mărturisim ceva – ne plac turcii mult! De fapt așa, în general, dacă ne uităm în jurul nostru, tuturor ne cam plac turcii (ce șaorme, ce baklavale…), una cu de toate vă rugăm… ăăă, deci, să revenim, ce voiam să zicem de fapt?

Stilul rock anatolian, deși pare nou și exotic, există de pe vremea fondatorului statului turc modern, Atatürk. Marele reformator și-a dorit o deschidere vestică și în latura cultural-muzicală, motiv pentru care a încurajat mult experimentele muzicale de îmbinare ale instrumentelor clasice cu rock modern, pentru a dezvolta un sunet al Turciei arabe.

Astăzi, așadar, vă prezentăm modalități noi de a da jos shaormele și baklavalele!

Altın Gün; sursa foto: floodmagazine.com

Una garantată este audiția pieselor trupei Altin Gün, trupă de rock anatolian turco-olandeză, care ne-a cucerit de la cam a treia piesă de pe primul album, ON, Goca Dünya, care înseamnă ”lume largă/veche”.

Al doilea lor album, Gece, merită poate cumpărat în mai multe exemplare, pentru că sigur o veți forja pe prima, vă zicem din experiență! 🙈 Poftiți, de exemplu, o interpretare live, la radio-ul KEXP, a piesei Kolbastı, perfectă pentru a vă introduce viermele de ureche Altın Gün-ian în căști.

Al treilea lor album, Yol, începe puțin mai lent decât celelalte două și ne introduce către un sunet mai psihedelic al trupei – recomandăm piesa Ordunun Dereleri, care redă foarte bine atmosfera albumului. De altfel, pare că și următoarea lor lansare va urma aceeași direcție psihedelică, dar despre asta vom discuta după ce ne vom putea lăuda cu albumul în magazin, care momentan e indisponibil pe disc.

Altın Gün la Electric Castle, în 2022; Sursa foto: Electric Castle Festival

Nu am întâlnit încă om care să fi ascultat și să nu miște din picior pe acordurile trupei. Garantat dai jos din shaorma de mai sus vreo două-trei mușcături per piesă ascultată!

Așteptăm să ne spuneți care din piesele lor vă mișcă și pe voi, iar dacă-i vreți pe Altin Gün acasă, îi găsiți pe toate cele trei albume lansate până acum la noi în magazin!